Ostatnia wizyta: Obecny czas: Nie Wrz 05, 2010 10:57 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Napęd
PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 6:46 pm 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 10, 2009 1:57 pm
Miejscowość: Warszawa
Właśnie skończył mi się napęd w Accencie, pora na krótkie podsumowanie.
Kaseta - Shimano HG50, łańcuchy - 2x Sram PC-830. Zmieniane co ok. 1000km. Metodę opisywał kiedyś to Adam, jeśli jest ktoś zainteresowany :arrow: Google.
Napęd przetrwał 10013km, ostatnie kilometry w dość ciężkich warunkach zimowych śnieżno-solnych, trochę w deszczu, trochę w terenie (ok. 400km), w międzyczasie wymieniłem środkową zębatkę na korbie (po 7000km).
Metoda bardzo dobra, znacznie bardziej ekonomiczna - 100zł - łańcuch+kaseta, ok. 6000km, 150zł - 2 łańcuchy+kaseta, ok. 10000km. Teraz wziąłem inny łańcuch (Shimano HG50) i liczę na większy przebieg.

Offline Profil  

Temat postu: Re: Napęd
PostWysłany: Śro Mar 24, 2010 7:50 am 

Dołączenie: Wto Lut 23, 2010 8:12 pm
Czesc,
Twoje podsumowanie bardzo mi sie przydalo. Sam w swojej meridzie potrzebuje wymienic naped. Szukam po sklepach i serwisach dobrego zestawu za rozsadna cene. Obecnie naped przeskakuje lub przy wiekszych przeciazeniach szczeka bardzo glosno, co gorsze w korbach cos dziwnie chrobocze.
Mogli byscie cos mi zasugerowac, mam na mysli caly zestaw komponentow, dodam tylko ze interesuje mnie wielowypust.
pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: Śro Mar 24, 2010 2:26 pm 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 10, 2009 1:57 pm
Miejscowość: Warszawa
Ja w napęd za dużo nie inwestuję, bo przebiegi wyższych grup są zbliżone do ekonomicznych - jeżdżę na całości Shimano Alivio. Brałbym łańcuch i kasetę Deore - HG-50/53 (masz 9 biegów?) - chyba, że masz dużo kasy i zależy Ci na kilku gramach wagi. ;) Korby raczej nie masz potrzeby zmieniać, co najwyżej 2 i 3 blat, a to co Ci chrobocze to najprawdopodobniej wkład suportu, ja od siebie polecam suporty Futura (na kwadrat kosztował mnie 20zł), ponad 12000km bezawaryjnie i bezszelestnie.
Ostatnio próbowałem łańcuchów Srama i się na nich zawiodłem, bardzo szybko się wyciągały, chociaż Paweł przejechał na jednym komplecie do Dualdrive kaseta+łańcuch 20000km.
Niestety wszystko produkowane w ostatnich latach Tajwanie czy Chinach jest chłamem, na trwały napęd na lata i tysiące kilometrów nie licz - tak jest niestety u wszystkich producentów.

Offline Profil  

PostWysłany: Sob Mar 27, 2010 8:51 am 

Dołączenie: Wto Lut 23, 2010 8:12 pm
Dzieki za propozycje, myslalem jednak ze bede mial mozliwosc porownania komponentow. Jesli macie jeszcze jakies sugestie dotyczace wymiany napedu, to bardzo prosze o ich przedstawienie.

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość